Π.Ο. ΒΕΛΟΣ

» Αρχική » ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ » ΣΥΛΛΟΓΟΙ » Π.Ο. ΒΕΛΟΣ

Ποδηλατα Podilato.eu - Σύλλογοι Ποδηλασίας - Ποδηλατικά Σωματεία - Αγωνιστική Ποδηλασία - Ποδηλατικές Δραστηριότητες


Το κατάστημα ποδηλάτων PODILATO.EU στηρίζει την ομάδα του Π.Ο.Βέλος από το 2012 μέχρι σήμερα!
Η εμφάνιση του Π.Ο. Βέλος, για τη διετία 2019-2020


 

Ιστορικό  

 

Ο Ποδηλατικός Όμιλος Βέλος ιδρύθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στα παλιά τείχη της πόλης, στην περιοχή της Αγίου Δημητρίου, από μια ομάδα παλιών αθλητών της ποδηλασίας που αναζητούσαν κάτι παραπάνω από τα συνηθισμένα. Με πρωτοστάτη τον Ζαφείρη Καραγιαννίδη και ενεργούς συμπαραστάτες τους: Νικόλαο Κάλφα, Ευστάθιο Μαρμάρα, Βασίλειο Μαϊδη, Σταύρο Κόλκα, Στέλιο Κοτσιλαρίδη, Άρη Κουτροκόη, Στέφανο Φραγκούλη, Γιώργο Τσαντεκίδη κ.α. δημιουργήθηκε ο πρώτος αμιγώς ποδηλατικός σύλλογος της Μακεδονίας και δεύτερος στην επικράτεια, που έκτοτε έμελλε να διαγράψει λαμπρή τροχιά στον ποδηλατικό γαλαξία.

 

Με ενεργή συμμετοχή σε όλες τις κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις της πόλης και συνεχή παρουσία στα αγωνιστικά δρώμενα, γρήγορα καθιερώθηκε στο χώρο του αθλήματος, ενώ μια σειρά πρωταθλητών έδωσε το παρόν για την χάραξη των χρυσών σελίδων της ιστορίας του. Κων/νος Κόλκας, Μιχάλης Κάσπαρης, Νίκος Πασχαλίδης, Θέμης Στεφάνου, Γιώργος Μπότσκαρης, Γαβριήλ Μποδίκογλου, Κώστας Μαυροχωρίδης, Γιώργος Κοσμίδης, Δημήτρης Κυριακόπουλος, Θωμάς Θεοδώρου, Στάθης Στεφανίδης, Βάντα Σερέτη, είναι μερικοί από τους πρωταθλητές που έθρεψε στους κόλπους του. Ζαφείρης Καραγιαννίδης, Τάκης Δημητρίου, Ευστάθιος Μαρμάρας, Κων/νος Κόλκας, οι Πρόεδροι της πρώτης 30ετίας. Δίπλα τους ακάματοι συμπαραστάτες, οι αείμνηστοι Νίκος Σαρηλάκης και Γιώργος Παπαθεοδώρου, ο Φάνης Ουζούνης, ο Μιχάλης Ροηλίδης, ο Στέφανος Μπότσκαρης, ο Αθανάσιος Σπανδώνης κ.α.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του ´80 η δραστηριότητα του συλλόγου βρίσκεται σε ύφεση. Οι άνθρωποι που χρόνια ολόκληρα έδωσαν την ψυχή τους υπηρετώντας το σύλλογο απ’ όλες τις θέσεις (αθλητές-παράγοντες) νοιώθουν πλέον την φυσική κούραση με άμεσο επακόλουθο την διοικητική και αγωνιστική αδράνεια. Ακριβώς την περίοδο αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μια σειρά δυσαρεστημένων αθλητών από άλλους συλλόγους της πόλης με ενδιαφέροντα και ανησυχίες, βρίσκουν το έδαφος και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους ταράζοντας και πάλι τα λιμνάζοντα ύδατα. Σε μια κοινή προσπάθεια το παλιό παντρεύεται με το νέο και πολύ σύντομα η μικρή σπίθα γίνεται φλόγα. Ο Π.Ο ΒΕΛΟΣ μπαίνει σε τροχιά δημιουργικής ανόδου και οι επιτυχίες χαρίζουν πάλι χαμόγελα.

 

Τα πρώτα βήματα γίνονται με το Θωμά Μήττα στην θέση του προπονητή που βάζει τα θεμέλια, με τη δημιουργία του βασικού πυρήνα των 5-6 μικρών αθλητών, για το καινούριο ξεκίνημα. Στο κλείσιμο του δεύτερου χρόνου έρχεται το πρώτο πανελλήνιο στην παιδική κατηγορία, από τον Κλεάνθη Μπάργκα και ο δρόμος πλέον γίνεται λεωφόρος. Οι φιλοδοξίες αρχίζουν να δίνουν πάλι νέα ερεθίσματα. Στα τέλη του 1993 έχουμε αλλαγή διοικητικής και τεχνικής ηγεσίας. Ύστερα από 15 συναπτά έτη στην προεδρεία του συλλόγου, ο Κων/νος Κόλκας παραδίδει τη σκυτάλη στην έφορο και πρώην αθλήτρια του Αυτόδρομου, Κάτια Δάκου, ενώ την τεχνική ηγεσία αναλαμβάνει ο Κώστας Γεωργιάδης με βοηθό του τον Τάκη Κυριακόπουλο. Κοντά τους γίνεται μια πραγματική συσπείρωση από παλιούς και νέους παράγοντες και η ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης αρχίζει και πάλι να δείχνει τα δόντια της. Οι έξι αθλητές γίνονται σαράντα, τα ράφια αρχίζουν να γεμίζουν με τρόπαια και οι αθλητές ο ένας μετά τον άλλο βρίσκουν το δρόμο των επιτυχιών. Κλεάνθης Μπάργκας, Αλέξανδρος Ζαμπέτας, Βασίλης Σιμητέκολας, Χρήστος Αυγένος, Τάσος Κοσκερίδης, Χρήστος Ρουμελιώτης, Λάζαρος Τσολακίδης, Γιάννης Τσακουρίδης, Νίκος Τσουκαλαδέλης, Βασίλης Κιουρκτσής, Νίκος Γραικός, Θάνος Μαντζουράνης, Βασίλης Κουρμπέτης, Γιώργος Τέντσος, Αλέξανδρος Μαυρίδης, Σπυρίδων Γεωργάκης, Σιδέρης Γίδαρης, Χρήστος Δεληδημητρίου, Δημήτρης Πάτρας, Αναστασία Παστουρματζή, Πόπη Τιγγιλίδου, Ειρήνη Καραγιάννη, Κορίνα Κωνσταντινίδου, ένας ατέλειωτος αριθμός πρωταθλητών που φέρνουν το ΒΕΛΟΣ ακριβώς στον στόχο, την κορυφή.

 

Ο Κλεάνθης Μπάργκας το 1995 κατατάσσεται 7ος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πίστας του SAN MARINO ενώ το 1996 κατατάσσεται 7ος και 8ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας στην Σλοβενία. Το 1997 δυο αθλητές του «ΒΕΛΟΣ» κατακτούν με την Εθνική ομάδα την 6η Παγκόσμια θέση στο αγώνισμα του Ολυμπιακού Σπρίντ στο CAPE TOWN.(Βασίλης Κιουρκτσής και Νίκος Γραικός). Το 1999 και 2000 οι Μαντζουράνης και Τσουκαλαδέλης κατακτούν την 9η Παγκόσμια θέση με την Εθνική στο αγώνισμα του Ολυμπιακού Σπρίντ, ενώ ο πρώτος κερδίζει το 2000 στην Τσεχία το Κύπελλο Ευρώπης στα 200μ και 1000μ αντίστοιχα. Το 1999 ο σύλλογος αναδεικνύεται κορυφαίος στην Πανελλήνια κατάταξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και παραμένει εκεί για τρεις συνεχείς χρονιές έως και το 2001.Η διαφορά του συλλόγου της Μακεδονίας από τον δεύτερο τη τάξει, είναι 5000 βαθμοί. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αντικατοπτρίζουν την ένδοξη πραγματικότητα. Το μήνυμα είναι ένα: Σκληρή δουλειά, αγάπη και σεβασμός προς το άθλημα. Η χρονιά του 2000 όμως φέρνει κυρίως στο σύλλογο τον πιο τιμητικό τίτλο που θα μπορούσε να επιθυμήσει. Ο αθλητής που μεγάλωσε και ανδρώθηκε στους κόλπους του, ο Κλεάνθης Μπάργκας ανακηρύσσεται ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ, κατακτώντας με την Εθνική Ελλάδος στο Σίδνευ, την 4η θέση στο αγώνισμα του Ολυμπιακού Σπρίντ. Ύστερα από χρόνιες προσπάθειες και σκληρό αγώνα ο Μπάργκας γυρίζει στην πόλη του θριαμβευτής και η αθλητική οικογένεια τον υποδέχεται στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Οι στιγμές είναι πραγματικά μεγάλες.

 

Το 2001 στην τεχνική ηγεσία συνεχίζει ο Κώστας Γεωργιάδης με βοηθό του στις μικρές κατηγορίες (Παμπαίδες και Μίνι) την Γιώτα Μαστοράκη. Οι εθνικές ομάδες όλων των ολυμπιακών αγωνισμάτων τροφοδοτούνται από αθλητές του συλλόγου. H 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό του Κλεάνθη Μπάργκα, με την Εθνική ομάδα στο Ολυμπιακό Σπρίντ και η 4η θέση του Μαντζουράνη στα 1000μ στους ίδιους αγώνες προϊδεάζει για τη συνέχεια. Ο Γιάννης Τσακουρίδης αναδεικνύεται 9ος στο ατομικό πουρσουίτ και ο Νίκος Τσουκαλαδέλης, 11ος στο κέιριν στο ίδιο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Οι Χρυσοί Βαλκανιονίκες του ομίλου, χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν: Κλεάνθης Μπάργκας, Θάνος Μαντζουράνης, Νίκος Τσουκαλαδέλης, Βασίλης Κιουρκτσής, Γιάννης Τσακουρίδης, Νίκος Γραικός και Βασίλης Κουρμπέτης, ενώ μετάλλια στους ίδιους αγώνες κατακτούν και οι: Γιώργος Τέντσος, Λάζαρος Τσολακίδης και Αλέξανδρος Μαυρίδης. To 2001 φέρνει δύο νέα Πανελλήνια Ρεκόρ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πίστας, από τον Χρήστο Δεληδημητρίου και την Κορίνα Κωνσταντινίδου. Τα αστέρια του Δρόμου Κουρμπέτης-Τέντσος δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο εξωτερικό. Οι πιστέρ του συλλόγου σπριντάρουν από εθνικές διοργανώσεις σε παγκόσμιες. Δικαιολογημένα λοιπόν, ύστερα από ψηφοφορία των δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης, ο Ποδηλατικός Όμιλος «ΒΕΛΟΣ» ανακηρύσσεται κορυφαίος ερασιτεχνικός σύλλογος της πόλης μας και βραβεύεται σε ανάλογη εκδήλωση από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί επισφράγισμα μιας πολυετούς προσπάθειας από το σύνολο των εμπλεκομένων στον ιστορικό σύλλογο, αρχής γενομένης από τους αθλητές και στη συνέχεια τους προπονητές και παράγοντες που δούλεψαν για την επιτυχία. Τα επόμενα χρόνια ο Σύλλογος κατακ΄τα πλήθος μεταλλίων στα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Η Ολυμπιάδα της Αθήνας 2004 είναι κοντά και οι Πρωταθλητές της Θεσσαλονίκης δεν έχουν περιθώρια αστοχίας. Το ΒΕΛΟΣ πρέπει για άλλη μια φορά να χτυπήσει στο κέντρο. Έτσι για δεύτερη στη σειρά Ολυμπιάδα μία αθλήτρια του συλλόγου μας λαμβάνει μέρος στους αγώνες και μάλιστα αυτή τη φορά μέσα στο σπίτι μας, το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας. Η Κορίνα Κωνσταντινίδου αγωνίζεται στο αγώνισμα των πόντων και καταλαμβάνει την 13η θέση. Η νέα χρονιά φέρνει μια σημαντική αλλαγή, ο επί σειρά ετών πρώτος προπονητής του συλλόγου, Κων/νος Γεωργιάδης αναλαμβάνει καθήκοντα στην Εθνική Ομάδα αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό κενό.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η Διοίκηση πειραματίζεται με μια σειρά προπονητών που δυστυχώς, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν καταφέρνουν ν’ αφήσουν το στίγμα τους.
Μετά από μια μεταβατική περίοδο ενδοσκόπησης η Διοίκηση αποφασίζει την ίδρυση Ακαδημίας Ποδηλασίας με σκοπό την αναζωογόνηση των αγωνιστικών κατηγοριών και την ανανέωση της δεξαμενής των εν δυνάμει πρωταθλητών. Συγχρόνως ο Θάνος Μαντζουράνης, ο Κώστας Ιορδανίδης, ο Αλέξανδρος Ηλιάδης επανδρώνουν τις εθνικές ομάδες πίστας, ενώ ο Δημήτρης Κουρμπέτης και ο Γιώργος Τέντσος ως επαγγελματίας πλέον, συνεχίζουν να χαρίζουν επιτυχίες και μετάλλια. Στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου για άλλη μια φορά ο σύλλογός μας καμαρώνει έναν αθλητή προερχόμενο από τα σπλάχνα του να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για τον Θανάση Μαντζουράνη που με την εθνική ομάδα του Ομαδικού Σπριντ καταλαμβάνει την 10η Θέση. Η μετά την Ολυμπιάδα εποχή βρίσκει την ομάδα σε περίοδο αναδιοργάνωσης καθώς όλη η παλιά φρουρά των πρωταθλητών έχει πλέον αποσυρθεί, δίνοντας τη σκυτάλη σε νέους, μικρούς και ελπιδοφόρους αθλητές. Το 2009 ο Στέλιος Κωνσταντινίδης στην κατηγορία των παίδων αναδεικνύεται δις Πανελληνιονίκης στα αγωνίσματα του MTB και των Πόντων. Επίσης καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ατομικής Χρονομέτρησης και την δεύτερη θέση στο ίδιο αγώνισμα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στην Τουρκία. Το ζεύγος Στέλιος Κωνσταντινίδης-Δημήτρης Χατζής αναδεικνύονται Πανελληνιονίκες στο Πρωτάθλημα Ζευγών ενώ στην μικρή κατηγορία των παμπαίδων, ο Πέτρος Γεωργιάδης στέφεται πρωταθλητής στην Πανελλήνια Ημέρα Νεολαίας. Οι αγωνιστικές επιτυχίες συνεχίζονται και την επόμενη επταετία 2010-2016, ενώ η ακαδημία του συλλόγου ενισχύεται σημαντικά, με νέα ταλέντα, που επιφυλλάσουν πολλές εκπλήξεις με προπονητή το Κώστα Γεωργιάδη. Το 2017, με την αποχώρηση του Κώστα Γεωργιάδη, αναλαμβάνει προπονητικά την Ακαδημία του Βέλους ο Κλεάνθης Μπάργκας και τα μεγαλύτερα τμήματα ο Δημήτρης Κουρμπέτης.

Το 2018 είναι για το Βέλος το έτος μεγάλων ανακατατάξεων, καθώς αποχωρεί από το Βέλος η Κάτια Δάκου, Πρόεδρος επί σειρά ετών και αναλαμβάνει προσωρινά Πρόεδρος ο Νέστορας Καζαντζής. Το προσωρινό ΔΣ καταφέρνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και ξεπερνώντας αρκετές δυσκολίες, να υλοποιήσει το Ποδηλατικό Διήμερο της Θεσσαλονίκης, μία από τις σημαντικότερες ποδηλατικές διοργανώσεις στη χώρα, για 6η συνεχόμενη χρονιά. Το τέλος του έτους βρίσκει το Βέλος με νέο ΔΣ και Πρόεδρο τη Στέλλα Ρακιτζοπούλου, με νέο Προπονητικό team, ενυσχιμένα Τμήματα Ακαδημίας, νέες Δράσεις και πολλές προσδοκίες για το 2019.

Δείτε τα νέα του Βέλους στο www.veloscc.gr και στη σελίδα https://p.facebook.com/VelosCyclingClub/Χορηγός του Π.Ο. Βέλος για τα έτη 2012-2019 είναι το κατάστημα ποδηλάτων Podilato.eu. 
Οι Αθλητές του Π.Ο. Βέλος στη παρέλαση, τη δεκαετία του '60


Newsletter
Συμπληρώστε το email σας, για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας, για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Πληροφορίες Αγοράς

Επικοινωνία
Σόλωνος 25 - Θεσσαλονίκη
54644 Θεσσαλονίκη
Μακεδονία - Ελλάδα
Τηλ: +30 2310 852762
Φαξ: +30 2310 852762
Email: info@podilato.eu 
© 2010 - 2018 podilato.eu (0.104) -- Κατασκευη eshop by infocus